woensdag 7 augustus 2013

Weg met interregionale topdown bestrijding van werkloosheid. Bottom up met die hap!

Op basis van buurteconomisch en wijkgerichte aanpak is er een positief constructief plan van in totaal drie punten neer te zetten. deze punten zijn geformuleerd door Giep Hagoort en John Huige, progressieve ondernemers op het gebied van duurzame innovatie, management en (publiek) leiderschap. Het driepuntenplan is gefocust op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, maar daar hoeven we toch niet op te wachten? De klok staat op 5 voor 12, er is geen tijd meer te verliezen. Vooral onder jongeren is de werkloosheid inmiddels voorbij de 12%, ouderen die met al hun ervaring en inzichten thuis zitten vanwege te oud en te duur, beiden hebben elkaar in de lokale sfeer heel veel te bieden... De nu volgende punten die worden gepresenteerd als de oplossing, althans een deel van de oplossing sluiten naadloos aan op het humanistisch mutualisme dat ooit weggezet werd als een anarchistisch en onwerkbaar samenlevingsmodel. De tekst is een oproep naar de nieuwbakken regeerpartijen in raad en college, maar kan geïmplementeerd worden in iedere huidige bestuurlijke constellatie volgens mij. 
"Elk af te sluiten collegeprogramma geeft absolute prioriteit aan nieuw werk in de buurt. Met name worden werkzoekende jongeren ingeschakeld om in de eigen buurt aan duurzaamheidsprogramma’s te werken. Onderhoud publieke gebouwen, leefbaar maken van straten, woning- en gebouwenisolatie, aanpakken van zwerfafval en het uitvoeren van klussen voor huishoudens en bedrijven. Dit inschakelen gebeurt op basis van plannen die de jongeren zelf maken. Er is geen behoefte aan een nieuwe regionale top down arbeidsmarktbureaucratie. En: wat jezelf bedacht en gemaakt hebt dat behandel je met respect.
2.            
Elk gemeentebestuur geeft steun aan de totstandkoming van coöperaties die tot doel hebben een wijkgerichte kringloopeconomie te realiseren. Concreet gaat het om duurzame energieprojecten, nieuwe voedselketens (stadslandbouw), kleinschalige, interculturele zorg (voor met name ouderen) en het gezamenlijk gebruik van duurzame consumptiegoederen (auto’s, elektrische apparaten, etc.).
De nieuwe coöperaties stimuleren een wijkgerichte samenlevingsopbouw tegen een maatschappelijke vervreemding en een gebrek aan vertrouwen in de publieke zaak moet tegengaan.
3.            Talentontwikkeling centraal in het MBO
Een gemeentebestuur moet als eerste het negatieve beeld omtrent de multiculturele MBO scholen bestrijden. Daar waar universiteiten en hogescholen voornamelijk witte bolwerken zijn, halen de MBO-scholen de maatschappelijke kastanjes rond integratie en diversiteit uit het vuur. De kracht van deze scholen krijgtonvoldoende waardering vooral in de media waar de focus met gretigheid ligt op de uitwassen. Het gemeentebestuur kan stimuleren dat talenten onder de MBO-studenten ruim baan krijgen door bijvoorbeeld het invoeren van creatieve werkateliers, speciale studiebeurzen, loopbaantrajecten, ambassadeursschappen en bijscholing voor ouders van talentvolle jongeren. Op deze wijze zullen jongeren het terechte idee kunnen krijgen dat de samenleving hen echt serieus neemt.
Dit alternatief vraagt aan de gemeentelijke politici zich daadwerkelijk in te zetten voor het belang van jongeren in het perspectief van een duurzame én tolerante stedelijke samenleving. De inzet: een resultaatgerichte dialoog met lokale burgerinitiatieven van jong en oud."
Aldus Hagoort en Huige...
Als aanvulling zou ik nog toe willen voegen dat ook oudere werklozen de kans moeten krijgen om werk te creëren naar eigen vaardigheid, toespitsen op jongeren kan de prioriteit hebben, doch de kennis en vaardigheid die ook ouderen hebben kunnen een meerwaarde geven aan de dynamiek van een buurt of wijk. Zet ze niet naast de kant, maar faciliteer als gemeentebestuur buurtprojecten, kleine maakindustrie (wegnemen van obstakels) en zorg zodoende voor meer vitaliteit in de doorgaans doodse architectuur van rijen eengezinswoningen. Ik pleit ook voor meer centrale plekken op wat eens zogenaamde groene pleintjes waren maar nu een toenemende zorg voor onderhoud tegen wildgroei is. Kortom, het vereist een omslag in het denken, zorgt voor diversiteit en een levendiger woonomgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten