donderdag 22 augustus 2013

Creatuur annex Reactuur

Een creatuur is een schepsel in de goede zin en een verachtelijk wezen in de slechte... De reactuur heeft beide annotaties in een. Het zijn de reaguurders op het world wide web, de internet fora, de reactiepagina's van de Volkskrant, Trouw tot NRC en De Telegraaf, de online nieuwssites en zo af en toe Facebook en LinkedIn. Reacturen reageren altijd alsof ze door honderd spinnen tegelijk worden gebeten. Wensen niet open te staan voor afwijkende meningen, komen met een bootlading aan links die moeten aantonen hoe verkeerd het allemaal niet zit. Reacturen maken andersdenkenden uit voor Dhimmi (onderdanige niet-moslim); gutmensch (afgeleid van dhimmi) en landverrader. En als het een keertje niet over moslims gaat krijg je vegen uit de pan, wordt je naam verhaspeld of krijg je een bijnaam die moet aantonen wat voor een pisvlek je wel niet bent.

De reactuur geeft zelden thuis, hij of zij beschikt over tientallen IP-adressen, heeft de hele dag en tot diep in de nacht de tijd om op zoveel mogelijk fora het bittere gal te spuien. Degelijk onderzoek op de reacties van NU.JIJ en de Telegraaf heeft aangetoond dat enkelingen honderden reacties plempen onder een bericht. Op JOOP.NL zie je zelden nieuwe 'gezichten'. Het is de creatieve kant van onze nationale onderbuik.

In veel gevallen speelt de moderatie onder één hoedje met de reacturen. Zo heb ik een permanente IP ban op de fora van de Volkskrant omdat ik tot het uiterste getergd door een Volksfronter de Volkskrant voor de naoorlogse versie van de Völkische Beobachter had uitgemaakt en de moderator voor reïncarnatie van Joseph Goebbels. De Wildersbode, in de wandeling de Telegraaf genoemd, reageert al helemaal niet op tegengeluiden. Zelfs onder een onschuldig bericht over de nieuwste Tesla, krijg je een mailtje dat de reactie niet past in het plaatsingsbeleid van het Teleliegertje.

Nou moet ik toegeven als diehard petrolhead dat mijn mening over de Tesla niet strookt met de ronkende recensies vol van innovatief geleuter, de besparingen die het ding zou geven en de prachtige vorm die naar mijn mening een kruising is tussen een Dacia Whatever en een strijkijzer. Maar dat terzijde.

Geen van de reacturen kan ironie van diepzinnigheid onderscheiden, dat is één kenmerk van het gevogelte. Bij een ironische reactie gaan de wapens uit het vet, komen de kreten los, schiet de pisbuis vol en grijpt men naar ad hominems. Gaat het om diepzinniger zaken, dan wordt de pisbuis creatieveling creatief in het belachelijk maken van de reageerder. Zelfs bij de gelaureate Trouw heb je van die prachtexemplaren die zich een nick aanmeten waarbij de onderste plasgoten van het riool overlopen. Van het lachen welteverstaan. Helaas vergaat het lachen bij de plemps van ene Sisyphus Lacht of erger ene Bukovski...

Als het om vervuiling gaat, de teloorgang van een fantastisch medium, dan zijn de reacturen de oorzaak en ze zijn er nog trots op ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten