dinsdag 11 juni 2013

Een Brutus zonder illusies.



'...Je suis de rongé d'une tristesse auprès de laquelle la nuit la plus sombre est une lumière ébloussiante...' Alfred de Musset.

Het is op den avond zelf, dat de jonge Lorenzo de Medicis zynde voornemen om Alexander den tyran te dooden, aan den oude Strozzi kond doet, die zyn huis verliet om tyding van zyn gevangengenomen zoonen en dat hy geen andere woorden vindt dan deeze, om zyn gemoedsstemming van Brutus vóór de daad te vertolken.


Inzicht in morele passie komt hier in vol aangezicht tot uiting.


Plato, hufter, strapats... Plato was het die de Staat uitvond als Gogol en Garmesj de pluriformiteit geweld aandoend. Plato de oervader van de tweedeling: Staat en Publiek, Incassobureau en Schuldenaar. Zelf voerde Plato geen flikker uit, gaf hij z'n naam aan... nee was hij de vader van de gedachte. 

'De mensen zijn bang voor hun vrijheid. Dan moeten ze zelf hun verantwoordelijkheden onder ogen zien. Nu neemt de Staat de honneurs waar.'

Wie is de Staat. De Politea? Vanuit de diepste gedachtenwrochten van Plato Pilatus, O zalige handenwasser in onschuld... 'De Staat zorgt voor het welzijn van het Volk, de opvoeding van haar Kinderen, haar Oude dag.'

Ach Zo... Dat is dus de Staat. Een betuttelende oude Maniak, Pater Familias de Onderdrukker. De Staat is Plato Zelf! Maar is het wel zo gemakkelijk als een ander de problemen voor Jou oplost? Elk voorschrift betekent, dat de beslissing van de ene mensch aan de ander wordt overgelaten. Daarbij wordt het bewustzijn van de mensch aan wie men (zij, hullie, de Anderen) iets voorschrijft, in een bewustzijn verandert dat conform is aan het bewustzijn van diegenen die de voorschriften uitvaardigen. Om de hele zaak zo doorzichtig als helder koffiedik te maken, noemde Plato zijn 'Kweek' Democratie, het Volk regeert. Ha! Het Volk! Zie jij iets regeren , Jan met de Pet in de Straat, dat op VOLK lijkt?! "Dat wordt een zooitje." 
Zie je wel! Democratie is onbestaanbaar.
"Maar we mogen toch iedere vier jaar een parlement kiezen en een gemeenteraad en op afstand de Provinciale staten en het bestuur van de Klaverjasclub en, en...? Wij staan onze macht af middels een Mandaat. leggen ze dat Mandaat naast zich neer, kunnen wij hen toch simpel naar huis sturen, niet dan, ja toch?"
Ach Jan met de Pet in de Straat in jouw onbenulligheid raak je daar toevallig wel effe de kern van de zaak. Tuurlijk, wij geven ze een Mandaat en jazeker kunnen zij dan vier jaar lang dat Mandaat aan hun laarzen lappen. En dat naar huis sturen... Dat is aan ons toch niet gegeven hoor, want Vadertje Plato (de Malloot) heeft nog iets toegevoegd aan zijn Staat: de Krijgsheren en de koddebeiers aangevuld met de pistoleros van de Geheime Dienst, geharde oudijzervreters, klaar om elk oproer in wrede wellust neer te slaan, tot bloedens toe! Hij heeft nog net niet het Partijbelang uitgevonden de Onbenullige Proleet! Ook al zo'n democratisch vertragingssysteem. Die eer komt toe aan Magic Machiavelli.

"O zit dat zo?" Stottert Jan met de Pet in de Straat affreus, "Mag ik dan effe over me nek?" 

Christen, pantheíst, socialist, anarchist... Jezus. Mohammed, Oblomov, Marx en de Aquarius Samenzwering... in zekere zin liberaal mag jij me noemen, zolang de behoefte naar eigen inzicht bevrediging mag scheppen. Maar dat is nou juist wat niet mag van Etterletter Plato en zijn Epigoontjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten