zondag 29 september 2013

Kitsch


Het woord kitsch verwijst naar de houding van degene die tot elke prijs zoveel mogelijk mensen wil behagen. Om te behagen dien je je te conformeren aan wat iedereen wenst te horen, in dienst te staan van de pasklare ideeën  in de taal van de schoonheid en de emotie. Hij beweegt ons tot tranen van zelfvertedering over de banaliteiten die wij denken en voelen… Op grond van de dwingende noodzaak te behagen en zo de aandacht van het grootst mogelijke publiek te trekken, is de esthetiek van de massamedia onvermijdelijk die van de kitsch en naarmate de massamedia ons gehele leven meer omsluiten en infiltreren, wordt de kitsch onze dagelijkse esthetiek en moraal. Also sprach Milan Kundera...

Kunst behaagt niet, kunst valt aan, pakt je bij de lurven, laat je kotsen tot je scheel ziet. Kunst gaat over gevilde katten, volgesmeerde muren, blote wijven die ondergezeken worden door tien kunststudenten met een borrel teveel op. Kunst is geen kitsch, kunst is geen menselijk behagen, kunst is lust en ongemak... Kunst maakt de mensheid tot slaaf van eigen begeerten, spiegelt de lelijkheid van het mensdom, gooit de ruiten in van het Vaticaan, kunst werpt stenen naar regeerders, bestuurders, kleptocraten, oliemagnaten, boerenhufters en klootzakken met een speldje vol eigenwaan. Kunst klooit helemaal niet zo maar aan, kunst is een bedacht stelsel dat ondermijnt, bombardeert en de mensheid over de klif jaagt. Kunst is een doek volgesmeerd met cement, uitwerpselen, braaksel, herseninhoud en darmweefsel. Kunst is een doek dat bloedt als een rund, dat de ingewanden van een volkomen uiteengerafelde samenleving laat zien, volgescheten muilwerken vertoond, gasten die hun piemel niet meer zien van de vettigheid of een enorme knevel om hun onbenullige stompzinnigheid te verbergen. Kunst! vriend, is Kunst dat ontvriend, vijanden maakt en vetes veroorzaakt. Kunst is oorlog! Kunst is strijd! Kunst is de dood en de het sterven en de hele mikmak!

Kunst is niet lieflijk, om de donder niet! Kunst geeft je redenen om je nooit meer te laten confronteren met je eigen ongeluk, je af te zetten tegen het establishment, godvergeten boerenhufter die je bent! Bij kunst hoef je niet na te denken, dat doet Kunst wel voor jou gemene muil! Race naar je ongeluk! Bezoek een museum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten