zondag 8 september 2013

Mes Ami's



1. Sterkzinnig is opposiet aan Zwakzinnig, laat dat even vermeld worden in de zoektocht naar een aanvaardbaar etiket voor zovele intelligente identiteiten als er mensen zijn. Hoogbegaafd heeft als etiket voor mij ook zo'n professorale en enorm erudiete lading. Weliswaar ben ik natuurlijk weldegelijk een erudiete niet te verzwijgen eloquente equilibrist, maar dat beestje mag geen naam hebben... zeker niet Hoogbegaafd.

2 Hoogbegaafd zijn impliceert niet dat je bijdehand bent, een wandelend naslagwerk bent, een voortdurende bron van feitvermeldingen of gewoon een vleesgeworden blauwdruk van briljante ontwerpen die achteloos uit de mouw worden geschud. Helaas, hoogbegaafd staat gelijk aan hypergevoeligheid, een verwrongen perceptionele begaafdheid... dat weer wel. Zelfstandig denken is ook weer een kenmerk. Maar zelfstandige denkers vallen doorgaans uit de boot zonder een reddingsvest in de buurt. De enige mogelijkheid om je hoofd boven water te houden is dan blijven zwemmen tot de zelfstandige denker van uitputting sterft, veel te jong en vroegoud.

3 Wat dan? Het stempel hoogbegaafd dan maar van je voorhoofd poetsen? Wil je dat? Afgezien van de vraag dat je dit markeringspunt zomaar weg kan wassen.... eenmaal gestigmatiseerd als hoogbegaafd, hypersensitief of bipolair en schizofreen of noem maar op... Nee, dat is je kruis die je mee te dragen hebt op de weg naar Golgotha, met een beetje mazzel blijf je nog drijven op dat stuk hout ook, eenmaal overboord gevallen, gezet.

4 Geef het beestje dan een naam!

5 Hoogbegaafd? Onderschat... is dat iets?

6 Hoogbegaafd is een stoornis gerelateerd aan ADHD of ADD. Niet zo vreemd voor aan manisch depressieve en aan Gilles de la Tourette Syndroom lijdende sujetten met een anarcho-artistieke levenswijze, geparafraseerd met axiomale syndrogine antetermostatische protuberansen gestoken in kekke Poohbearlaarsjes...

7 Helaas is het ontzorgen in de gedaante van een vleeschgeworden Blotekontenkabinet met hier en daar een blond haartje tussen de onfrisgeworden okselplooien er een van langdurige orde. Dus alle gediagnosticeerde kommer en kwelkandidaten, mogen zich voortaan genezen noemen. Hulde aan Vuig en Ruig II die per direct zalig dienen te worden verklaard. Het wonder is immers geschiedt en direct waarneembaar.

8 Het ontbreekt nog aan een adequate regeling om uiterlijke kenmerken en zo, vooral waar het gaat om mensen met een Down syndroom, uit het straatbeeld te verwijderen, maar vooral Vuig heeft daar zo zijn ideeën over. Laat dat maar aan hem over. Voor één wondertje heeft hij zijn hand niet omgedraaid, laat staan dat hij zich door grotere daden belemmert voelt.

9 Een nieuw woord, nieuwe term, nieuwe lente? Hoogbegaafd wordt dan:

10 Slachtoffer van overspannen verwachtingen...

11 Flagellatieve onderschatting, geestelijke zelfbevrediging middels onoplosbare puzzles... Vandaar dat het heelal een niet te onderschatten fellationele seripendititeit is. Een behoorlijke samentrekking van spiercontracties en vacuumachtige bestanddelen in een kleine ruimte bijeengepakt. Oneindig dat weer wel.

12 Fysionomisch bekeken is deze spirale intrazeugmatische interpunctie gewoon baarlijke nonsens. Grammaticaal een onderhandse uitruil van kulelementen.

13 Laat u dan ook maar.

14 Heel het HoogBegaafdzijn is weldaad en geestelijke gesel alsmede flagellantie in contradictio.

15 Slachtoffer van overspannen verwachtingen vanwege de lange doorzit voor een boekenkast in de rijk gevulde bibliotheek van de Erasmus Universiteit. Ik zag hem die ochtend, roodbeaderde wangen en lichtdoorschijnende handen, sufgekletst door een student retorica, afgemat door een bibliothecaresse met de Kama Sutra als bijbel voor standvastigheden. Hij zat niet meer, maar hing in de touwen, lag in een driedubbele nelsonsiaanse knoop, met 1 been in de goot en het andere been ergens in Nowherië. Diep onder hem de getemde geestdrift. De alom vermoeide en doorgebladerde woordenschat van lieden die er hun levenstaak en genot van hebben gemaakt om woorden aaneen te rijgen als kralen voor de zwartjes in Afrika die daar wel raad mee wisten. Eilas, tant pis... kommer en kwel, leger en niets, lager en dieper... de lucht ontbreekt, de grijze massa wordt geel en geler en vergeelt de gele horizon om in het geel van een geelgelokte origigeel gelardeerde karbonade verpakt in een gele onderbroek de deur zonder te openen achter zich te sluiten.

16 Boekhouders en kunstenaars geven elkaar de doorslag. Een boekhouder is wars van aannames, axioma's en overspannen paradigma's, laat staan van gefantaseerde epidermis, protastoninen, futiliteiten en Spanjaarden. Overspannen reacties verwacht je niet van boekhouders, of de Stelling van Fermat moet ineens door een jochie van amper 6 jaar worden ondergraven en van nieuwe existenties worden voorzien.

17 Helaas is een boekhouder doorgaans zwakbegaafd in andere zaken als de hoogbegaafde zwakbegaafd zou kunnen zijn. Het een heft ander echter niet op.
Een hoogbegaafde HB-Boekhouder kan bestaan uit meerdere hersenhelften dan twee. Een gespleten persoonlijkheid pur sang volgens het DSM V boekje.

18 Hoe noem je dan zo'n HB-Ber?

19 HabBareBoekenworm?

20 Waarom boekhouder?!

21 Zojuist kon ik in het eggie met zo'n fenomeen in gesprek geraakt zijn als ik niet meteen zijn serotonen had gelezen in een felle flitsende synapse. Mijn aanname van een uiterst winstgevende zaak, werd door de boekhouder bij gebrek aan fantasmahormonen in aanvang al in het ridicule getrokken.

22 Derhalve kon er van een vruchtbare dialoog als snel geen sprake zijn, was mijn voorgevoelde rapportering van het vooronderzoek ten conclusie getrokken.

23 Deze ontzaglijke deceptionele gebeurtenis, deed mij verlangen naar de tijden van Stemerdink. Kon ik deze uilenbal van een minister eindelijk vanaf zijn katheder bestraffend toespreken. Hoe haal je het in je hersens om een goed schoolsysteem om te willen vormen naar een onwerkbaar en dra vastlopende situatie met de oerdomme naam Mammoetwet???!!

24 Dagelijks, nee met het uur, kom ik lieden tegen die goed historisch onderwijs ontberen, een economische paragraaf tijdens de rekenlessen hebben gemist en in hun visuele motoriek danig tekortschieten... Allemaal boekhoudertjes die maandelijks hun emolumenten zitten te tellen vanwege koophuis en bijtelling. Maar geen greintje, dan ook geen syllabe notie hebben van wat de menselijke geest zo uniek maakt (tot het tegendeel zich aandient als afgezant van Mars, Pluto of weet ik veel waarvandaan!).

25 De burger die zich flink maakt ten opzichte van de kunstenaar, in zijn ogen een vrijgehouden fantast, ontbeert nu eenmaal de voornoemde providenties in de zin van voorzieningen om begrip te krijgen voor zaken die doorgaans boven de pet van Jan rijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten