vrijdag 30 januari 2015

De journaallezer.

Even voor achten lijkt er niets aan de hand te zijn. Het leven kabbelt rustig, de files gelukkig korter dan verwacht, de NS rijdt wel maar heeft haar hand in haar broekje want er werd sneeuw verwacht die niet kwam. Dan plotseling op Twitter, wordt de vraag gesteld wat er toch aan de hand is. Het journaal wil maar niet beginnen. De volgende twittert dat het beeld op zwart staat. Dan barst het los... Een gewapende man is de studio binnengedrongen en wil een speech geven voor het apathische volk dat avond aan avond zich laat voorliegen door het NOS gepeupel. Nog geen halfuur later stroomt Twitter vol met screenshots van een jongen in pak, stropdas en een wapen, een kolossaal wapen. Het is op niemand gericht, het wijst naar de grond. De jongen staat er duidelijk besluiteloos bij. Verward is ie, hij heeft een briefje met eisen en dreigingen afgegeven. 98 hackers, 8 zware bommen en zelf is ie gegijzeld door zijn opdrachtgevers...

Afijn, het staat allemaal in de krant, naam en adres zijn bekend. Het land op z'n kop, Wilders wacht even met Twitteren tot de vertaling klaar is van een Korantekst die het allemaal even zal duiden. Journalisten lopen rond als hijgende herten want Wilders is nergens te bekennen en het persteam van het journaal zegt ook al niets. De jongen was al snel overmeesterd door een beveiliger, de politie kwam, zag en maakte de boel nog erger dan ie ooit geweest was. Opstelten verscheen en maakte maatregelen bekend die dit soort incidenten voor eens en altijd zou verbieden. 

Het kabinet verontwaardigd omdat twee zenders tegelijkertijd op slot gingen en de jongens en meiden van SBS hadden de avond van hun leven, want SCOOP! 

Niemand heeft het over de jongen zelf, die in een psychose leek te verkeren. Net allebei zijn ouders verloren, 19 jaar en studerend aan niet de minste Technische Universiteit. Wat er in zijn hoofd omging, het motief, we weten het niet. Ik zou als journaalredacteur hem die vijftien minuten gegeven hebben. Ga er op los jongen, zeg dan wat je te zeggen hebt. Wij hebben allemaal een maand geleden Je Suis Charlie geroepen... vrijheid van meningsuiting. Kom op maar. Nee, niets van dat al. De jongen is overmeesterd nadat hij z'n wapen had laten vallen. Meegenomen en weggezet als een terrorist die een kwaadaardige boodschap kwam brengen aldus Sjuul Paradijs van het vage blaadje met pastachoca letters op de voorpagina. 

We hebben er weer een. Een Nederlandse jongen met een allochtoonse naam, lichtgetint en vanwege een licht vergrijp bekend bij de politie. Het hele canaille kon zich te buiten gaan aan de meest smerige racistische en xenofobische wartaal. Op Twitter, op Facebook en onder de artikelen die als een op hol geslagen Stalinorgel de dagbladen vervuilden. We horen er weer bij. Want wat waren we jaloers op de bomaanslagen in Londen en Madrid, Boston en Charlie Hebdo... Nu wij weer na een misselijkmakende moord op evenzo misselijkmakend mannetjes. 

Natuurlijk, de schietpartij in Alphen aan de Rijn, de aanslag in Apeldoorn op de Oranje bus, dat waren maar incidenten door witte verwarde mannen. De knaap is lichtgetint, staat zelfs op Facebook met een bontkraagje op zijn jas, dus terrorist en niets anders. 

Verward moet je zijn om in zo'n actie te schieten, bijvoorbaat gedoemd te mislukken. Met een nepvuurwapen, houterig en schichtige blik... dan wordt je niet serieus genomen natuurlijk. Na de damschreeuwer en de waxinelichtjes gooier hebben we nu Tarik de Journaallezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten