zondag 13 oktober 2013

Brrrrrr!!!!

Systeemhaters willen het systeem niet omverhalen, systeemhaters willen het systeem omvormen tot eigen heil en glorie, roem en macht. Systeemhaters zijn in wezen kleinburgerlijk en benepen in hun opvattingen. Systeemhaters plegen coups om hun zin door te drukken, systeemhaters houden van omwentelingen, de bordjes verhangen. Wat van jou was is lekker nu van ikke!

Elke revolutie begint uit idealisme, maar hervormen uit idealisme is zelden een gouden greep gebleken. De idealist is even een held, maar verdwijnt snel in het luchtledige van de machtsgreep, dat een vacuum veroorzaakt waarmee de incubators het overnemen van het idealisme. De incubator is de uitvinder van de guillotine, de oprichter van bloedraden en heksenwagen, de volger en uitvoerder van doctrines. Vervolgens komt afgunst en naijver in beeld, niet voordat de controleur zich heeft gemeld. Beria was een controleur, Trotsky een incubator om er maar even een aspect van de nabije geschiedenis bij te nemen...

Volgens Spiral Dynamics, een uitvinding van de Amerikaanse psycholoog Clare W. Graves, beleeft de wording van de mens een aantal fases in kleuren. Het begint bij beige gaat naar paars, rood, blauw, oranje , groen, geel en turkoise, een hosanna van basale overleving tot ultieme synthese. Mijn systematiek dat geen naam hoeft te hebben heeft een schemastructuur van devolutie. De mensch in mijn directe schemastructuur degenereert naar achterlijke schijnwaarheden als consumentisme en vigerend demografisme annex geografisch migratisme. Graves zag de mensch evalueren naar een steeds hoger bestaansniveau, maar vergat dat de aardklont hogere bestaansniveaus niet aan kan. Gevolg dat grote gebieden last hebben van klimaatwisselingen door toedoen van mijnbouw, oneigenlijke landbouw en de verstedelijking oftewel de verstening van grote gebieden zodat regenwater niet meer weg kan, vruchtbare gronden bebouwd en de bevolking door kan blijven gaan met het fokken van nog meer opvreterertjes die geen andere toekomst hebben dan het leven van een stadsbewoner leiden. Jammer.

Het is mij een raadsel waarom mensen die nadenken, psychosofen als Graves, Dabrowski en Maslow blijven omarmen, zich een intelligentie aanmeten als futurist en omdenker, toch nog steeds blijven persisteren in het in stand houden van het systeem als zodanig. Jammer.

Iedereen, bijna iedereen, is het erover eens dat het huidige systeem krakend tot stilstand is gekomen. Toch blijft de mensheid - men zegt bij gebrek aan beter -  aan de kar trekken, zonder te beseffen dat de wielen onder die kar vandaan zijn gevallen. Aan de zijkant van de weg staan kleine groepjes mensen. De een houdt een vlaggetje omhoog met de woorden: Vroeger was alles beter, terug naar oude fascistische tijden! De ander vindt dat het tijd is voor een omwenteling en schreeuwt frases uit van Rousseau en Montesquieu: Terug naar de natuur! Thoreau is nog niet echt bekend. Dan heb je een groeiende groep mensen die aangevuld worden met de vlaggende neofascisto-anarchisten welke de doctrine van Galbraith aanhangt: Elke grote crisis heeft een omslagpunt die uitmondt in oorlog en totale vernietiging. Ze wijzen naar het Oosten, maar zijn geenszins de Wijzen waar het Oosten, laat staan de rest van de wereld op zit te wachten. Dat het hier op uit gaat lopen is een kwestie van tijd. Jammer.

Wat dan? Ach lezer... wat niets. De mensheid is geen ge-evalueerd wezen. De mensheid is zelfs dommer dan de eerste vrouw die op de vlakte van Kenia uit een boom sprong om het eens op de achterpoten te gaan proberen! Jammer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten