woensdag 17 juli 2013

Proefwerk

Even een proefje... In dit land wordt wat afgesnoeft door lieden die menen alles beter te weten dan een ander, die te pas en te onpas komen met allerlei praatjes 'Hoe Het Anders Moet' maar geen enkele activiteit ondernemen. In de jaren 80 van de vorige eeuw, een tijd die gezien de huidige situatie significant minder nijpend was, heb ik met mensen uit alle lagen van de bevolking - professorendochters, letterkundigen, werkloze isolateurs, voegers en broodbezorgers - talloze actiegroepen opgezet tegen de ontstellende politieke daadkracht van CDA, VVD en met steun van de PvdA, mind you! om uitkeringsgerechtigden steeds verder onder controle te brengen, op te zadelen met hoger wordende financiële lasten en controles tot op de onderbroek. Begonnen met de herkeuring van WAOers, het uitkleden van het uitkeringengebouw en toen dat geen soelaas bood, dan maar de 500.000 werklozen van die tijd op een houtje laten bijten, werd het elan, de daadkracht, óók van mensen die niet afhankelijk waren van de 'steun' sterker en krachtiger. Solidariteit heette dat toen nog. Immers, je kon zó aan de andere kant van de streep belanden. Vergelijkbaar met nu. Want heden te dagen is het onverstandig te denken dat een baan iets is met garantie voor winsten behaald in het verleden. Was het volk toen wars van wereldvreemd denken, nu is men zodanig met de kop in het zand gedoken dat de mensch als het ware het schaliegas kan ruiken!

Inclusie is een scheldwoord geworden, nivellering een zaak voor gekkies met socialistische oogkleppen voor, klantvriendelijkheid een illusie en leiderschap helemaal niet aan de orde. Ondanks de goede wil van weinigen, komt er niets van de grond wat lijkt op een gezonde tegenbeweging. Immers de partijen die van oudsher voor solidariteit stonden zijn nu doordrenkt van het cliëntelisme. consumentisme, corporatieve diefstal en geven niet thuis als er misstanden aan de kaak gesteld moeten worden anders dan een afgunstige blik te werpen op de zakkenvullers en bonaneerders van het institutionalisme (vanwege de minachtende neerbuigendheid, waarmee buitensporige beloningen worden verdedigd).

Er is niets op tegen om het cultureel gebouw, de zorg en noem maar wat corporatistische uitwassen te saneren, gezonder te maken, de uitvreters en croupiers er uit te zeven... Maar laat dan in hemelsnaam de ploeteraars met rust, de mensen die tevreden zijn met wat ze hadden zonder zich extreem te verrijken, maar in de luwte hun werk deden. Nog steeds worden bestuurders en commissarissen exorbitant beloond, bankiers uitgezwaaid met miljoenen bonis en krijgen de kleintjes een pak rammel en op zaterdag te horen dat ze maandag niet meer nodig zijn. Hier is het briefje voor de uitkering verstrekkende instantie en zoek het maar uit!

Tsja, de VVD is aan de macht, de PvdA zou een gezond tegengewicht kunnen zijn, maar heeft zichzelf in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd, de partijen eromheen staan als likkebaardende hyena's te wachten op wat hapklare brokken en steken geen vinger uit. Wanneer komt de kunstenaar, de letterkundige, de werkloze stratenmaker en al die weggesaneerden: verpleegkundigen en hulpen, opbouwwerkers, musici et all in opstand? Echt in actie? Niet middels een twitteraccount of wat gemiezer op facebook met in zichzelf toffe statements, maar gewoon de hele boel de rug toekeren. Alles dat je het bloed onder de nagels weghaalt negeren, links laten liggen (letterlijk) en figuurlijk. Neem je eigen verantwoording voor energie, inkopen van de noodzakelijke behoeften (buurteconomie mensen!) innovaties op het gebied van transport en dienstverlening. er zijn legio mogelijkheden, internet staat er vol mee.

Het proefje? Kijken hoeveel lezertjes dit doorgeven, suggesties aanleveren. Commentaar zie ik niet zo zitten, daar zijn de Telegraaf en GeenStijl voor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten